Project Description

Cystoskopi

Cystoskopi är en optisk undersökning av urinröret och urinblåsan. En cystoskopi kan man behöva genomgå om man till exempel har blod i urinen eller uttalade vattenkastningsbesvär. Undersökningen kan visa om man har sjukdomar som till exempel inflammation, urinrörs- eller blåshalsförträngning, urinblåse cancer, eller sten i urinblåsan.

HUR GÅR UNDERSÖKNINGEN TILL?

När undersökningen görs får man ligga på rygg (manlig patient), eller gynstol (kvinnliga patienter) medan läkaren ofta med assistans av sjuksköterska, sakta för in cystoskopet genom urinröret upp till urinblåsan. Det brukar inte göra ont men kan kännas lite snabbt övergående obehagligt. En cystoskopi tar ca 5 minuter men med förberedelser och samtal före och efter undersökningen kan man räkna med att det tar en halvtimme.

Förberedelser

Oftast får man lämna ett urinprov strax före undersökningen. Noggrann steriltvätt av urinrörsmynningen och dess omgivning, samt därpå följande gelanestesi.

Varför göra cystoskopi?

  • För att utreda olika symtom från urinvägarna. Det kan vara blod i urinen, smärtor när man kissar, urinläckage, att man kissar ofta eller att man har svårt att kissa.

  • För att undersöka om det finns bakomliggande orsaker till att man får återkommande urinvägsinfektioner.

  • För att undersöka om prostatan är förstorad så att det blir förträngningar som gör det svårt att kissa.

  • För att ta vävnadsprover.

  • För att placera en kateter i urinledaren när det ska göras en röntgenundersökning av njurbäcken och urinledare.

Hur mår man efteråt?

Oftast går det bra att gå hem direkt efter undersökningen.

Det kan svida lite i urinröret i något dygn efter undersökningen. Ibland får man också en liten blödning från urinröret men det brukar gå över snabbt. Om man blöder mycket eller inte kan kissa efter undersökningen ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

ÖPPETTIDER

Vardagar 08:00 – 17:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt

HITTA HIT

Kontakta oss

OM UROCARE

Urocare grundades av Henrik Zetterquist, Dr. i medicinsk vetenskap och med mångårig kirurgisk erfarenhet från Universitetssjukhus i Sverige, Norge och Danmark. Urocare byggdes i befintliga sjukhuslokaler i Tumba. Detta innebär tillgång till professionella möjligheter till operationsavdelning och övernattning.
Våra urologiska utredningar, behandlingar och operationer håller därför universitetssjukhusnivå.

VÅRA TJÄNSTER

Cystoskopi

Blod i urin eller urinvägsbesvär av trängingstyp är två problem som ofta motiverar en fiberoptisk undersökning av urinblåsan, så kallad cystoskopi. Väntetider till cystoskopiska undersökningar är alltid korta hos oss.

Läs mer

Biopsier

Prostatacancerutredningar är mångfacetterade. Ibland söker patienter med besvär från den urologiska sfären, menlika ofta är det en mer eller mindre befogad oro över en cancersjukdom som drabbar förhållandevis många män.

LÄS MER

Urologiska ingrepp

Vi opererar många av de vanligaste urologiska godartade åkommorna såsom sterilisering, cirkumcision, vattenbråck, vätskeansalingar i bitestiklarna, avflödesbefrämjande kirurgi av urinrör, blåshals och prostata.

LÄS MER

Peyronies

Är en typ av inflammatoriskt betingad överdriven ärrbildning som drabbar vissa personer. Orsaken brukar beskrivas som ”okänd”, men påfallande ofta finns en “stukning” av organet med i sjukhistorien. Tillståndet brukar inledas med värk.

LÄS MER

Prostatit

Kronisk prostatit är ett mycket vanligt obehag i den manliga befolkningen. Symtomen är värk och ibland direkta smärtor i perineum, ljumskar, ländryggen och pungen. Ibland är sättet att kissa på förändrat.

LÄS MER

LUTS

Tidigare kallades sådana besvär hos män ofta ”prostatism”, men detta begrepp har nästan helt förvunnit ur det urologiska vokabuläret, dels eftersom urinblåsan är det organ som oftast gör sig gällande, ibland pga prostatasjukdom.

LÄS MER

UROTERAPI

En uroterapeut är vidareutbildad inom urologi och arbetar med kartlägga och behandla symptom från urinvägarna både med avancerad teknik som urodynamik och enklare åtgärder som råd och tips för ändrade vanor för en bättre vardag.

LÄS MER

URODYNAMIK

En uroterapeut är vidareutbildat inom urologi och arbetar med kartlägga och behandla symptom från urinvägarna både med avancerad teknik som urodynamik och enklare åtgärder som råd och tips för ändrade vanor för en bättre vardag.

LÄS MER

EREKTIL DYSFUNKTION

Impotens eller erektil dysfunktion, drabbar de flesta män i perioder någon gång under livet. Hos yngre män är orsaken nästan alltid av psykogen/neurogen natur. Riskfaktorer är de samma som för hjärtkärlsjukdom.

LÄS MER

KONTAKTA OSS

Telefon; 070 550 1163

Mail; info@urocare.se

1177.se

ANTAL PATIENTBESÖK PER MÅNAD

c:a 200 st

ANTAL OPERATIONER TOTALT

5 346 st

UPPTAGNINGSOMRÅDE

Hela Sverige